Wat is TREC
TREC staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition. TREC komt uit Frankrijk. Daar waar het maken van trektochten en lange buitenritten te paard een belangrijk onderdeel van het toerisme is en daar waar gids te paard een beroep is. Van het gidsen en begeleiden te paard is een wedstrijdsport gemaakt. Het thema buitenrijden staat centraal voor deze tak van ruitersport. Gedurende een TREC wedstrijd laat je zien dat je een gehoorzaam paard hebt, dat je als ruiter over de nodige navigatie- en oriëntatietechnieken beschikt en dat jij en jouw paard jezelf kunnen redden wanneer jullie onderweg obstakels en andere zaken tegen komen.
In Nederland kun je TREC wedstrijden rijden via TREC Club Nederland welke is aangesloten bij de KNHS. Voor meer informatie over TREC Club Nederland klik je op de link.
Wat heb je nodig om deel te nemen aan een TREC Wedstrijd?
Een gezonde pony of paard, het ras maakt echt niet uit, met een minimale schofthoogte van 1,35 en een minimale leeftijd van 5 jaar.
TREC kun je in elk zadel rijden. Zeker in de lagere klassen maakt het soort zadel niet direct uit, als het maar goed op je paard ligt en jij er lekker in zit.
Welke kleding jij als ruiter draagt kies je zelf. Je hoeft dus geen witte rijbroek en een rijjasje aan. Denk er bij het rijden in het bos wel aan dat mouwen je armen goed beschermen en dat je in sommige seizoen last kunt hebben van insecten of juist van regen, wind en kou.
Een goedgekeurde en veilige cap is wel echt verplicht.
Schoenen of laarzen waarmee je niet door de stijgbeugel kan schieten. Dus of veiligheidsbeugels met een korf of een schoen/laars met een hakje.
Een kort zweepje is toegestaan, een langere (dressuur)zweep echter niet. Er wordt door de juryleden streng gelet op het onnodig en overmatig gebruik van een zweepje. Paardenwelzijn staat voor ons voorop! Hetzelfde geldt voor sporen!
Een bodyprotector is vanaf klasse 3 bij de PTV verplicht. In de lagere klassen is het een geadviseerd er eentje te gebruiken, het is echter niet verplicht.
Bij de maproom heb je nodig: ruiterkaart (die heb je bij aanmelding op het secretariaat ontvangen), startnummer, pennen/stiften om de route in te tekenen. Je mobiele telefoon geef je af om te laten verzegelen. Deze mag je tijdens de route niet gebruiken (enkel in nood). Het is handig een plastick zipbag mee te nemen voor je ruiterkaart. Ook is het handig je telefoon in een zakje te doen om tegen eventuele regen te beschermen. Een plastic mapje voor je routekaart is ook handig.
Je krijgt (ergens) een controle van je bepakking, Voor deze wedstrijd moet je dan het volgende kunnen laten zien: jouw eigen ID bewijs (geen kopie), een kopie van het paspoort van je pony/paard, hoevenkrabber, zakmes, halster en touw. Het halster doe je bij je paard om wanneer je naar de maproom gaat. Je zet je paard aan het laster en met het touw vast. Je kunt een zadeltas gebruiken voor je bepakking of een andere manier zoeken.
Regels en beschrijving van de hindernissen
Het volledige reglement staat hier
Volledige beschrijving van de PTV Hindernissen staat hier.